Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Ερώτηση και ΑΚΕ 4 βουλευτών προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Εσωτερικών με θέμα τη δραστηριοποίηση ναυτιλιακών εταιρειών στο Νομό Σάμου.
14.11.2008
 
 
 
Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, κατέθεσαν σήμερα 4 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Εσωτερικών, με θέμα τη δραστηριοποίηση ναυτιλιακών εταιρειών στο Νομό Σάμου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων

 

Ερώτηση
Και
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Προς
1.Τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής
2. Τον Υπουργό Εσωτερικών


Θέμα: ¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬Δραστηριοποίηση ναυτιλιακών εταιρειών στο Νομό Σάμου

Στη Σάμο δραστηριοποιούνται, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τέσσερις ναυτιλιακές εταιρείες:
1. ΠΛΟΕΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Ν.Ε., ιδιοκτήτρια του Ε/Γ-Ο/Γ «ΣΑΜΟΣ ΣΠΙΡΙΤ»
2. ΣΑΜΙΑΚΕΣ ΠΛΟΕΣ Ν.Ε., ιδιοκτήτρια του Ε/Γ-Δ/Ρ «ΣΑΜΟΣ ΣΑΝ»
3. ΣΑΜΙΑΚΕΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ Ν.Ε., ιδιοκτήτρια του ΕΓ-Δ/Ρ «ΣΑΜΟΣ ΣΤΑΡ»
4. ΒΑΘΕΟΣ Ν.Ε., ιδιοκτήτρια του Ε/Γ-Δ/Ρ «ΣΑΜΟΣ ΣΚΑΙ»

Βασικοί μέτοχοι αυτών των εταιρειών είναι οι κοι Ν. Κατρακάζος, Κ. Λουτράρης και Δ. Κασμιρλής. Σύμφωνα με τα μητρώα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης του 2007, οι δύο πρώτοι είναι μέτοχοι του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΑΜΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε» και ο τρίτος του ραδιοφωνικού σταθμού ΑΡΜΟΝΙΑ 103 και η σύζυγος του κ. Κατρακάζου είναι βασικός μέτοχος του  ραδιοφωνικού σταθμού 2000 FM  του νομού Σάμου.

Υιοθετώντας, μάλιστα, πλήρως το δόγμα της νέας διακυβέρνησης «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», ο κος Κατρακάζος, πολιτευτής της Ν.Δ., είναι Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σάμου, ενώ ταυτόχρονα δραστηριοποιείται ως πλοιοκτήτης και ως ναυτιλιακός πράκτορας στην περιοχή ευθύνης του.

Τα πλοία των εν λόγω ναυτιλιακών εταιρειών δραστηριοποιούνται κυρίως στις διεθνείς δρομολογιακές γραμμές (Πυθαγόρειο-Κουσάντασι- Πυθαγόρειο και Βαθύ Σάμου-Κουσάντασι-Βαθύ Σάμου), και  στις  επιδοτούμενες ενδονησιωτικές γραμμές. Συγκεκριμένα:
1. Το πλοίο ΣΑΜΟΣ ΣΠΙΡΙΤ στη γραμμή
Φούρνοι-Θύμαινα –Άγιος  Κήρυκος Ικαρίας-Καρλόβασι-Βαθύ Σάμου, με 5 δρομολόγια ανά εβδομάδα από 1.9.2004 μέχρι σήμερα. Πρόσφατη σύμβαση, με διάρκεια, από 1/3/2007 έως 31/10/2008, και προϋπολογισμό 1,24εκ€. Η ίδια εταιρεία έχει συνάψει και άλλες συμβάσεις (Σεπτέμβρη του 2004), με απευθείας ανάθεση, για τη γραμμή Χίος-Ψαρά.
2. Το πλοίο ΣΑΜΟΣ ΣΑΝ στη γραμμή
Φούρνοι –Θύμαινα-Αγιος Κήρυκος Ικαρίας, με επιστροφή, 3 φορές εβδομαδιαίως, από το 2007 μέχρι και 31.10.2008. Το πλοίο αποδρομολογήθηκε μετά από καταγγελία και παρατηρήσεις της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων.
3. Το πλοίο ΣΑΜΟΣ ΣΑΝ στη γραμμή
Φούρνοι ´Θύμαινα –Χρυσομιλιά –Καρλόβασι .και επιστροφή, 3 φορές την εβδομάδα, από το 2006 μέχρι 31.10.2008. Το πλοίο αποδρομολογήθηκε μετά από καταγγελία και παρατηρήσεις της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων.


Επιπρόσθετα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πλοία των εν λόγω ναυτιλιακών εταιρειών που εκτελούν διεθνείς δρομολογιακούς πλόες, από τη Σάμο στην Τουρκία, μεταφέροντας μεμονωμένους επιβάτες και οχήματα (φορτία), δεν κατέβαλαν στο Λιμενικό Ταμείο Σάμου, τα προβλεπόμενα εκ του Νόμου λιμενικά τέλη, τα οποία αντιστοιχούν στο 5% της τιμής του εισιτηρίου. Αντ' αυτού, κατέβαλαν το πάγιο τέλος των 0.30 €, το οποίο ίσχυε μέχρι και το τέλος του 2007, μόνο για επιβάτες που συμμετέχουν σε περιηγητικά ταξίδια (κρουαζιέρες), δηλαδή για επιβάτες, οι οποίοι μετέχουν σε ομαδικό πρόγραμμα και ενδιαιτώνται στο πλοίο με σκοπό την πραγματοποίηση τουριστικών περιηγήσεων σε ένα ή διαφορετικά λιμάνια, χωρίς να είναι δυνατή, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η επιβίβαση ή αποβίβαση άλλων επιβατών και η φόρτωση ή εκφόρτωση φορτίων. 
 
Βάσει των παραπάνω

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Ήταν σύννομη η συμμετοχή στους διαγωνισμούς και κατ' επέκταση η σύναψη συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, το συνολικό τίμημα των οποίων υπερέβαινε το 1εκ€, της εταιρείας ΠΛΟΕΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Ν.Ε., με το ελληνικό δημόσιο, τα έτη 2004-2008, δεδομένου ότι οι βασικοί της μέτοχοι είναι, στο εν λόγω διάστημα, και ιδιοκτήτες Μ.Μ.Ε.; Εάν ναι, παρακαλούμε για την κατάθεση του πιστοποιητικού περί μη συνδρομής ασυμβιβάστων ιδιοτήτων και απαγορεύσεων, από το Τμήμα Ελέγχου Διαφάνειας του Ε.Σ.Ρ., που κατατέθηκαν στην Αναθέτουσα αρχή των εν λόγω διαγωνισμών.

2. Στις δρομολογιακές γραμμές Πυθαγόρειο-Κουσάντασι-Πυθαγόρειο ,Βαθύ Σάμου-Κουσάντασι-Βαθύ Σάμου, τις οποίες εξυπηρετούσαν πλοία των εν λόγω ναυτιλιακών εταιρειών, το Λιμενικό ταμείο Σάμου εισέπραξε τα προβλεπόμενα εκ του Νόμου λιμενικά τέλη, τα οποία αντιστοιχούν στο 5% της τιμής του εισιτηρίων; Παρακαλούμε για την κατάθεση όλων των σχετικών καταστάσεων με τον αριθμό των επιβατών και τα αντίστοιχα ποσά που εισπράχθηκαν, για τα έτη 2003-2007.

 

 
Οι ερωτώντες βουλευτές

Ελπίδα Τσουρή

Νικόλαος Ζωίδης

Νικόλαος Σηφουνάκης

Ευάγγελος Βενιζέλος